Sarma ghimpata zincata – istorie

Sarma ghimpata zincata este realizata din doua fire de sarma de otel, impletite intre ele, care au dispuse la intervale regulate ghimpi cu 4 spini.

Acest tip de sarma are scopul de a rani persoana sau animalul care incearca sa treaca peste sau prin ea. Prin urmare este folosita pentru a impiedica intrarea sau iesirea din anumite zone.

Primul brevet

Brevetele pentru imbunatatirea gardurilor de sarma au fost acordate de catre Oficiul de Brevete din SUA, incepand cu Michael Kelly in noiembrie 1868 si terminand cu Joseph Glidden in noiembrie 1874, care marcheaza istoria acestui produs.

In 1873 si 1874, s-au eliberat brevete pentru diferite modele pentru a concura cu inventia lui Michael Kelly. Dar castigatorul recunoscut a fost proiectul lui Joseph Glidden.

Glidden a gandit o sarma care sa intepe vitele destul de tare pentru a le determina sa faca cale-ntoarsa. Fara insa a le rani grav.

Sarma lui Glidden s-a dovedit, de asemenea, in curand a fi potrivita pentru tehnicile de productie in masa.

Fermierii din prerie au descoperit rapid ca sarma lui Glidden era cea mai ieftina, mai rezistenta si mai durabila modalitate de a-si ingradi proprietatea.

 

Vestul Salbatic

Printr-un decret al presedintelui Abraham Lincoln, semnat in 1862, fiecare cetatean onest, intre care femei si sclavi liberi, a putut cere 160 acri de pamant in teritoriile din Vestul Statelor Unite.

Singurele condiții pentru a-l primi erau sa construiasca acolo o casa si sa lucreze pamantul timp de cinci ani.

Sarma ghimpata a devenit rapid o modalitate populara de definire a drepturilor asupra terenurilor in Vestul american. Inainte de inventarea sa, era greu sa stapanesti vitele si sa impui proprietatea asupra pamantului.

Istoricii evidentiaza adesea se refera la sarma ghimpata drept „inventia care a imblanzit Vestul”.

Sarma ghimpata zincata – utilizarea militara

Sarma ghimpata a fost folosita pentru prima data intr-un context militar in timpul razboiului hispano-american. Atat cavaleria spaniola, cat si cea voluntara a presedintelui Roosevelt au utilizat-o ca tactica defensiva. Pana in Primul Razboi Mondial, sarma ghimpata s-a intrebuintat ca arma in razboiul de transee.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sarma ghimpata a fost folosita de nazisti pentru a delimita lagarele de concentrare destinate evreilor, prizonierilor politici, homosexualilor, persoanelor cu handicap si romilor, in timpul Holocaustului.

sarma ghimpata montata pe stalpi gard

Cum utilizam sarma ghimpata astazi

Este folosita pentru a imprejmui intreprinderi industriale si miniere, cladiri guvernamentale, inchisori si facilitati militare.

H Metal produce stalpi de gard cu brat inclinat sau brat tip Y care se preteaza pentru montarea sarmei ghimpate.

Aici puteti citi un articol despre cum se poate prinde sarma ghimpata pe stalpul de gard.

Pentru a obtine o oferta si informatiile tehnice referitoare la produsele realizate de noi, va invitam sa ne contactati pe adresa de email office@imprejmuiri.ro.

2 Replies to “Sarma ghimpata zincata – istorie”

  1. Visszajelzés: Stalpi cu talpa - H Metal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.