autorizatie de constructie gard

Autorizatie de constructie gard – informatii utile

Cand avem nevoie de autorizatie de constructie gard este subiectul pe care il dezbatem in acest articol.

De ce este important acest subiect?

Va prezentam mai jos consecintele construirii unui gard fara autorizatie:

  1. Amenda – Imprejmuirea unei proprietati fara autorizatie de construire se sanctioneaza cu amenda intre 10.000 RON – 100.000 RON. Amenda vine in tandem cu una din masurile de la punctul 2 sau 3.
  2. Obligativitatea intrarii in legalitate intr-un termen clar. Ceea ce inseamna urmarea pasilor anteriori constructiei gardului, respectiv: executia proiectului cu respectarea tuturor cerintelor locale/ zonale impuse de Primarie prin Serviciul de Urbanism. De asemenea, tot ceea ce presupune obtinere autorizatie gard, adica obtinerea tuturor hartiilor neobtinute la timpul lor.
  3. Desfiintarea lucrarii, respectiv demolarea gardului daca acesta este construit intr-o forma care incalca normele locale/ zonale. Gardul care nu respecta cerintele fundamentale privind calitatea in constructii si reglementarile de urbanism aprobate este in general propus demolarii.
  4. Deteriorarea relatiilor cu vecinii afectati de constructiile fara autorizatie, care se poate manifesta si prin actionarea in instanta de catre acestia.
  5. Imposibilitatea intabularii constructiei la Cartea Funciara, lipsa cadastrului facand imposibil transferul de proprietate prin vanzare sau mostenire, ipotecare, etc.

Tipuri de gard care NU necesita autorizatie de constructie gard

 

Sursa foto – spatiulconstruit.ro

Un gard care nu necesita autorizatie de constructie este gardul la care stalpii, parii, tarusii sunt infipti in pamant si se pot scoate/ muta usor.

Intre stalpi poate fi lemn, sarma ghimpata, plasa impletita etc. Ideea este ca stalpii sunt infipti in pamant si nu au fundatie locala sau continua.

Cel mai bun exemplu este gardul mobil, care se poate demonta usor, prin scoaterea parilor infipti in pamant. Un gard mobil poate fi considerat un gard de inaltime mica, cu tarusi infipti in pamant pentru a bloca temporar accesul in proprietate.

Alt tip de gard ce nu necesita autorizatie de constructie este cel folosit la evenimente. In acest caz stalpii/ panourile sunt montate pe suporti/ greutati special puse pentru a rigidiza gardul.

De asemenea, gardul viu este un gard ce nu necesita autorizatie de constructie.

Repararea/ refacerea gardului in acelasi fel cu cel autorizat initial. Adica cand nu se schimba forma si materialele folosite, nu necesita autorizatie de construire.

Mai exista o situatie neclara din punct de vedere legal, referitoare la constructie gard cu stalpi batuti inpamant. De la publicarea legii lucrurile au evoluat astfel ca acum cu ajutorul batatoarelor de stalpi mecanice se pot monta garduri definitive. Chiar daca stalpii sunt infipti in pamant si s-ar incadra la gard mobil deoarece nu au fundatie. Totusi ei se bat in pamant cca 600-900 mm si gardul nu mai are nevoie de soclu sau fundatie locala, gardul ramanand definitiv.

Pentru a va lamuri despre aceasta situatie cel mai bine este sa mergeti la Servicul de Urbanism din cadrul Primariei de care apartineti si sa cereti relatii concrete acolo, sa aflati pozitia lor raportata la acest aspect.

Tipuri de gard pentru care este necesara o autorizatie de constructie gard

gard care necesita autorizatie de constructie

Gardurile cu orice fel de fundatie sunt garduri fixe si necesita autorizatie de constructie.

Un gard la care stalpii sunt masivi si sunt batuti in pamant, iar peste ei sunt montate materiale de imprejmuire, cu aspect definitiv, credem ca nu va fi incadrat la gard mobil.

Modificarea unui gard care presupune ca schimbam forma si materialele folosite necesita autorizatie construire gard.

Din punct de vedere legal gardul cu fundatie locala (doar in dreptul stalpului) sau cu fundatie continua (soclu de beton), are nevoie de autorizatie de constructie. Chiar daca din punctul nostru de vedere este un gard temporar, gardul cu fundatie are nevoie de autorizatie de constructie.

Cum se obtine o Autorizatie de construire?

Autorizatia de construire gard este actul final care reglementeaza constructia unui gard. Aceasta se obtine in baza mai multor documente si avize.

Obtinerea de informatii specifice, indrumarea, verificarea documentatiei si eliberarea Autorizatiei de Constructie se face de la si de catre Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei de care apartine proprietatea pe care vreti sa o imprejmuiti.

In general cerintele sunt la fel, dar sunt mici diferente la fiecare Primarie si Servicu de Urbanism. Informatii generale gasiti pe internet. Dar informatiile clare, detalii despre regulile zonei le puteti afla concret doar de la Serviciul de Urbanism al Primariei.

Informatiile specifice zonei sunt cele legate de inaltimea minima si maxima a unui gard, gradul de opacitate, materialele permise la constructia unui gard, etc.

Toate informatiile necesare despre acest parcurs, documentele si avizele necesare se regasesc pentru inceput in documentul Certificat de Urbanism pentru obtinere Autorizatie de Construire imprejmuire perimetrala.

IMPORTANT – Lista documentelor si avizelor necesare pentru obtinere Autorizatie constructie gard nu se regaseste in Certificatul de Urbanism de informare

In vederea eliberarii autorizatiei de constructie pentru un gard, de la o primarie la alta lucrurile s-ar putea sa difere un pic. Dar in principiu aveti nevoie de urmatoarele:

  1. Cerere tip – poate fi vizualizata pe site-ul primariei si se completeaza cu datele de identificare ale terenului si proprietarului/ proprietarilor.
  2. Actele terenului si actele proprietarilor in cazul in care proprietarii vor fi reprezentati de alta persoana in fata serviciului de urbanism. In vederea depunerii actelor, acestia vor imputernici prin procura notariala pe altcineva.

Urmatoarele exceptii sunt permise:

  • Terenul este in proprietate comuna al sotilor, atunci doar unul din soti poate depune actele necesare
  • Proprietarii terenului au contractat un arhitect si in baza contractului arhitectul se ocupa de partea de documente.
  1. Proiect de gard, realizat de un arhitect sau inginer structurist. Un gard se poate construi doar in baza unui proiect realizat de o persoana abilitata, cu drept de semnatura. Acest lucru este necesar pentru a preintampina constructia unor garduri ce pot pune in pericol viata persoanelor. De asemenea, executarea unor garduri care nu respecta designul piesagistic al zonei respective, etc
  2. Documente care sa ateste plata taxelor aferente eliberarii de Autorizatie constructie gard. Exista primarii la care este posibila plata online a acestor taxe eliberare autorizatie constructie gard. Dar exista destul de multe primarii la care plata se poate face doar la ghiseu si se elibereaza chitanta.

4 Replies to “Autorizatie de constructie gard – informatii utile”

  1. Visszajelzés: H-Metal
  2. Visszajelzés: H-Metal
  3. Bună ziua,asi vrea sa va intreb daca pot schimba un gard din lemn in gard din sirma ochiata plastificata pe aceeasi stilpi din lemn,mentionez ca gardul este amplasat la stada principala din sat.Cu respect !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.