panouri bordurate metode de fabricatie

Panouri bordurate metode de fabricatie

Panouri bordurate metode de fabricatie este subiectul pe care il abordam in acest articol.

In cadrul procesului de productie panouri gard bordurate, cel mai utilizat material este otelul galvanizat. Cel mai adesea panourile bordurate sunt prezente in cotidian in varianta galvanizata. Urmate  in mai mica masura de panouri gard bordurate plastifiate sau vopsite.

Cu siguranta le observati utilizate in diverse sisteme de imprejmuiri. Asta daca nu ati executat deja chiar dumneavoastra un gard din panouri bordurate.

Panourile de gard bordurate se confectioneaza prin doua metode distincte. Modul de productie si finisare al panourilor bordurate avand un impact semnificativ in durata de viata a panoului.

De regula oamenii decid executia a unui sistem de imprejmuire de 1-2 ori in viata. Gardul/ sistemul de imprejmuire fiind un produs cu durata lunga de utilizare.

incarcare panouri bordurate zincate

Ne-am propus sa va informam asupra unor aspecte, ce le consideram relevante. Astfel ca dupa ce parcurgeti acest material, sa fiti un pic mai informati si sa va fie mai usor sa luati cea mai buna decizie pentru dumneavoastra.

Desigur, longevitatea unui sistem de imprejmuire nu este legata doar strict de metoda de productie. Transportul, depozitarea, manevrarea si modul de montaj poate influenta semnificativ durata vietii unui gard din panouri bordurate.

Acum sa revenim asupra celor 2 modalitati de productie panouri gard bordurate.

Panouri bordurate metode de fabricatie – pregalvanizare

detaliu sudura sarma zincata panou gard bordurat prezincat

Metoda clasica de productie panouri zincate, panourile sunt executate din sarma galvanizata , imbinata ulterior prin sudura.

Aceasta metoda are ca si avantaj costul scazut de productie. Sarma zincata fiind produsa in combinate, pe linii productie industriale are costul de productie mai scazut in comparatie cu metoda 2 in care produsul finit, respectiv panoul bordurat se scufunda individual in baie de zinc topit.

Stratul mediu de zinc depus in fabrica prin metoda de galvanizare pe linie este de cca 20-30 µm. Aceasta metoda de productie panouri bordurate prezinta insa 2 dezavantaje.

Primul dezavantaj major este ca in zona de imbinare prin sudura, chiar daca este facuta pe aparate speciale cu sudura punct, stratul de zinc se deterioreaza de la caldura. Acolo va fi zona unde panoul va incepe  sa rugineasca prima data dupa care se va extinde spre tot panoul.

capete fire sarma panouri bordurate metode de fabricatie

Al doilea dezavantaj, mai mic, dar tot calitativ este ca in momentul debitarii sarmelor la lungimea necesara executarii panoului, capetele sarmelor raman din otel crud. Iarasi acolo fiind zona unde va aparea rugina devreme.

Panouri bordurate metode de fabricatie – zincare la cald

panou bordurat galvanizat la cald

Aceasta metoda de productie ce confera o rezistenta la coroziune sporita in timp. Presupune producerea panoului bordurat din sarma de otel nezincata. Dupa imbinarea prin sudura produsul final se scufunda in baie de zinc topit, zincul acoperind toate suprafetele si orificiile existente.

Stratul de zinc astfel depus este un strat gros cu o grosime medie de cca 45-85 µm.

Aceasta metoda are ca si dezavantaj costul de productie, asa cum am precizat mai sus.

Este mult mai economic obtinerea sarmei zincate pe linie de productie industriala comparativ cu manevrarea si scufundarea individuala in baia de zinc topit a fiecarui panou produs.

panou gard bordurat zincat la cald dupa imbinare prin sudura

Desigur zincul nu protejeaza la infinit un produs de otel impotriva coroziunii. Dar utilizate in aceleasi conditii produsele galvanizate la cald sunt de cel putin de 2 ori mai rezistente la coroziune. Datele prezentate de asociatiile profesioniste din industria galvanizarii la cald indica ca un produs zincat prin scufundarea in baie de zinc topit conform EN 1461 are o perioada de viata cuprinsa intre 34-170 ani.

In cele ce urmeaza vom prezenta care este diferenta dintre otelul pregalvanizat si cel galvanizat la cald. Vom explica de ce panourile galvanizate la cald (scufundate in baie de zinc topit dupa productie) sunt mai rezistente in timp impotriva coroziunii.

Ce este galvanizarea

Galvanizarea sau zincarea este un proces menit sa ofere suprafetelor din metal o rezistenta si protectie prin aplicarea unui strat protector de zinc.

Pregalvanizarea este metoda prin care materia prima, respectiv sarma, se galvanizeaza inainte de realizarea produsului finit. In cazul de fata, panoul de gard bordurat. Aceasta metoda mai este cunoscuta ca si galvanizare continua sau galvanizare la moara.

Galvanizarea la cald este procesul prin care produsul finit executat din sarma de otel, in cazul nostru panoul de gard bordurat, se introduce in cuva de zinc lichid topit.

Gradul de acoperire

Ambele procese de galvanizare au ca rezultat acoperirea uniforma a produslui. Galvanizarea la cald produce un strat protector de zinc mai gros decat pre-galvanizarea.

Grosimea medie a stratului de zinc depus pe produsele de otel pregalvanizate este intre 20-30 µm.

Grosimea medie a stratului de zinc depus pe produsele de otel scufundate in baie de zinc topit este de 45-85 µm.

Te-ar mai putea interesa si urmatoarele articole:

Gard din panouri bordurate – etape de constructie

Panouri bordurate avantaje si dezavantaje

 

3 Replies to “Panouri bordurate metode de fabricatie”

  1. Visszajelzés: Gard industrial - H Metal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.