Gard din panouri bordurate – etape de constructie

Informarea, decizia, achizitia, transportul si montajul sunt pasi importanti in executia unui gard din panouri bordurate.

Elaborarea proiectului – necesar materiale gard din panouri bordurate

Va prezentam, din experienta noastra, elementele de care aveti nevoie pentru executia unui gard din panouri bordurate.

Stalpi de gard

Pentru o rezistenta mecanica marita este recomandat ca stalpii sa fie de cel putin 2 mm grosime. Iar la partea de jos sa aiba sudate prasnuri armare/ mustati antismulgere.

Este necesar ca inaltimea stalpilor sa fie cu cel putin 55 cm mai mare fata de inaltimea panourilor. Pentru securizarea suplimentara a gardului va recomandam sa utilizati stalpi cu brat inclinat sau stalpi cu 2 brate tip Y. Pe aceste brate se poate monta sarma ghimpata si sarma lamata concertina tip NATO, ingreunand astfel accesul persoanelor nedorite.

stalpi gard livrati de H Metal

Panouri bordurate

Latimile disponibile in comert sunt de 200 sau 250 cm. Iar in functie de latimea aleasa stabiliti necesarul de panouri bordurate, stalpi si accesorii.

Un gard executat din panouri de 200 cm latime are o rezistenta mai mare decat unul din panouri de 250 cm.

panouri bordurate zincate livrate de H Metal

Capace pentru stalpi

In general   se fixeaza prin presare in sau peste stalpi. Daca doriti o securizare si o etansare suplimentara a capacelor pe stalpi se poate aplica un cordon de silicon inainte.

capace pentru stalpi gard

Sisteme de prindere panouri pe stalpi

In functie de inaltimea gardului aveti nevoie de 2-3/ 3-4/ 4-5 bucati accesorii pe stalp pentru panouri cu inaltimi 150/ 170/ 200 cm.

accesorii de prindere panouri bordurate pe stalpi gard

Elemente auxiliare pentru constructie gard din panouri bordurate

Spray cu vopsea, sau ancora de sol, pentru marcarea locurilor unde vor fi sapate gropile pentru stalpii de gard.

Ruleta mare de 50 metri pentru a putea masura cu usurinta distantele mari.

Bormasina/ masina de infiletat cu cap ce se potriveste formei suruburilor/ prinderilor sistemelor de fixare a panourilor pe stalpi.

In caz contrar, dureaza prea  mult sa strangeti surubuirile/ piulitele cu surubelnita manuala sau cheia fixa manuala.

Utilaj de batut stalpi

In cazul in care montati stalpii de gard prin batere, stalpii trebuie sa fie fixate in pamant la o adancime de cca. de 80 – 90 cm. Vezi aici video montaj stalpi gard cu ajutorul unui batator stalpi.

Pietris

Acesta se pune pe fundul gropilor in care se monteaza stalpii, in cazul in care optati pentru varianta de montaj in pahare de beton.

Beton

Se recomanda achizitionarea acestuia de la statia de betoane deoarece este mai calitativ, omogen si rezistent in timp.

Betonul fabricat la statie se fac computerizat si posibilitatea de greseala a retetei este foarte mica. In timp ce betonul facut manual difera de la sarja la sarja si din pacate nu are mereu aceiasi rezistenta.

Rigle de lemn

In cazul montarii stalpilor in pahare individuale de beton sau soclu de beton, acestia vor trebui sprijiniti/ proptiti 24 ore in betonul proaspat cu ajutorul unor rigle de lemn.

Astfel aveti nevoie de 2-3 rigle pentru fiecare stalp. Lungimea riglelor intre 250–400 cm, in functie de inaltimea stalpilor 150 – 200 cm.

Sarma de dulgher

Se foloseste pentru prinderea/ fixarea riglelor de sustinere pe stalpii de gard.

Aveti nevoie de sarma neagra de dulgher, iar cantitatea finala o veti calcula in functie de numarul de stalpi. In medie la un stalp se foloseste cca 1 metru pentru prinderea impreuna a celor 2-3 rigle si stalpului in buchet.

Cleste si tesla si cleste de dulgher pentru taierea, respectiv strangerea puternica a sarmei intre rigle/ stalp.

Lopeti – pentru intinderea si nivelarea rapida a betonului sau mutarea surplusului in alte zone.

Echipament

Casca de protectie sau cel putin o sapca speciala cu protectie

Aceasta va protejeaza de lovituri la cap in cazul in care un stalp se lasa, o piatra sare din betoniera, o lopata care este manevrata altfel decat trebuie. Exista mai multe alte pericole care pot aparea.

Bocanci cu protectie la varf

Din cauza fapului ca lucrati cu obiecte grele si utilaje exista si riscul sa va cada ceva pe picior.

Pelerine de ploaie

Pentru ca nicioadata nu se stie cum se schimba vremea, iar la turnarea betonului pentru un gard nu se poate intrerupe procesul, pana trece ploaia, deoarece betonul este compromis.

In cazul in care montati gardul de panouri bordurate pe soclu de beton este foarte important ca dupa turnarea betonului sa realizati finisarea lui. In caz contrar, vor exista pori in care iarna se aduna apa si ingheata, provocand astfel fisurarea betonului.

 

Cum incepe constructia unui gard din panouri bordurate

In primul rand inainte de inceperea oricarei organizari de santier sau inainte de inceperea lucrarii propriu zise, trebuiesc verificate urmatoarele aspecte:

Marcarea liniei gardului

Linia gardului/ hotarul pe care urmeaza a fi construit gardul va fi marcata clar si corespunzator de un inginer topografic. Verificarea acestui aspect va scuteste de demontarea gardului si remontarea lui pe pozitia corecta. Asta inseamna pierdere de timp, respectiv bani.

marcare linie gard

Acordul vecinilor

Este foarte important sa se marcheze clar proprietatea, limitele acesteia. Vecinii sa stie si sa isi dea acordul asupra constructiei gardului, ca fiind pe limita corecta.

Sfatul nostru este sa nu va apucati de constructia unui gard pana cand vecinilor nu le este clar pe unde va fi gardul. Pot aparea probleme, neintelegeri, nepotriviri de acte / schite, etc.

Este de nedorit sa va organizati timpul dumneavoastra si al celor care vor fi implicati in constructia gardului, iar in cursul lucrarii sa apara neintelegeri. Sa trebuiasca sa opriti lucrarile, pentru ca la inceput nu s-au discutat si explicat clar toate aspectele.

Daca totul este clar din punct de vedere al hartiilor, atunci puteti sa va apucati de organizare.

Inceperea constructiei gardului cu autorizatie de constructie nu este conditionata de acordul vecinilor. Acordul vecinilor se refera la discutarea tuturor aspectelor legate de vecinatate, pentru evitarea greselilor si pentru mentinererea unui bune relatii viitoare. Mai ales ca la constructia unui gard intre vecini, sunt situatii cand aveti nevoie sa patrundeti in proprietatea vecina pentru a putea monta gardul, sa depozitati materiale, sa imprumutati curent, apa, etc.

Pregatirea terenului – aliniere stalpi gard din panouri bordurate

Dupa ce s-au lamurit toate aspectele referitoare la vecinatate, incep efectiv operatiunile de pregatire a terenului.

Pe zona unde va fi montat gardul de panouri bordurate terenul trebuie curatat de gunoaie, resturi vegetale si indreptat daca este cazul.

Daca construiti un gard din panouri bordurate trebuie sa stiti ca acestea sunt rigide si nu iau forma terenului, asa cum o face plasa impletita – ea fiind felxibila si elastica. De asemenea, sistemele de prindere a panourilor de gard bordurate permit o toleranta foarte mica la montaj. Nu veti putea misca panoul de partea de sus la stanga sau la dreapta decat 2-3 cm.

Trebuie ca terenul sa fie indreptat si sa se tina cont de toate laturile pe care va veni gardul. Daca se porneste cu montajul dintr-o zona joasa a terenului cand se ajunge la zona mai ridicata va trebui sa sapati un sant pentru a merge cu gardul aliniat la partea de deasupra. Ceea ce nu este  in regula, parte din panou va ramane in pamant.

Daca incepeti montajul pe zona inalta a terenului cand veti ajunge in zona joasa panourile de gard vor ramane in aer, iarasi neplacut.

Asadar, verificati daca terenul este inclinat, cel mai simplu cu un furtun de nivel cu apa. La colturile terenului cat si intermediar pe linia gardului puteti bate cativa tarusi de lemn iar pe ei sa marcati nivelul drept dat de furtunul de nivel. In functie de rezultat decideti daca ajustati gardul sau indreptati terenul.

verificare inclinatie teren si traseu gard

Marcarea gropilor pentru stalpi – distanta stalpi gard

In situatia in care doriti sa construiti un gard din panouri bordurate fara soclu, se trece la marcarea locurilor unde vor fi gropile pentru stalpi. Initial se bat tarusi la colturile proprietatii, pe unde vine gardul si intre acesti tarusi se intinde sfoara de constructii. Daca distantele sunt lungi se bat tarusi intermediari din loc in loc pentru ca sfoara sa stea tensionata/ rigida. Se va verifica ca pe tot traseul sforii aceasta sa nu fie agatata de vegetatie sau lucruri ce se afla pe traseul gardului.

In functie de latimea panoului de gard 200 sau 250 cm se vor marca corespunzator locurile gropilor. Marcajul se poate face cu un spray de vopsea simpla sau cu ancore de sol, ambele se gasesc in magazinele de bricolaj.

Marcare loc gropi stalpi cu spray vopsea

Important

Se va masura latimea efectiva a panourilor. Exista mai multe standarde de productie si de exemplu panoul de 250 cm latime are in realitate 251 cm. La prima vedere nu pare important dar la un gard de 50 de panouri inseamna 50 cm in plus. Altfel cand se incepe montajul veti descoperi ca groapa este la 50 cm de locul unde ar trebui sa fie.

Pe langa latimea efectiva a panoului se va adauga in plus 1 cm. Acest 1 cm este necesar pentru ca panourile sa stea la o distanta de 1 cm, unul fata de celalalt,  pe stalp si nu lipite. Astfel daca exista mici probleme de montaj, panourile nefiind lipite, permit o mica toleranta de montaj stanga/ dreapta de 1 – 2 cm.

montaj panouri gard cu 1 cm distanta intre ele

Altfel daca masurati exact latimea panourilor si nu adaugati acest 1 cm cand executati gropile pentru stalpi se presupune ca veti monta toate panourile lipite unul de altul. In cazul in care aveti nevoie sa miscati panoul stanga/ dreapta 1 – 2 cm acest lucru nu este posibil.

Exemplu: la un panou de 251 cm se mai adauga 1 cm si distanta interax intre stalpi devine 252 cm.

Executia gropilor pentru stalpi – adancime stalpi gard

In general gropile pentru stalpi se executa la dimensiunea 40 x 40 cm cu o adancime de 70 – 80 cm. Adancimea gropilor este legata de limita de inghet, este important sa verificati in zona dumneavoastra limita de inghet. Gropile se pot face standard patrate 40 x 40 cm sau rotunde cu burghiu de diametrul 40 cm.

Pe fundul gropii se va aseza un strat de pietris de cca 10 -15 cm. Acesta are rol de drenaj si ajuta la alinierea pe verticala a stalpilor in momentul pozitionarii lor.

Fixarea si proptirea stalpilor pentru gard din panouri bordurate

Stalpii vor trebui sa aiba lungimea formata din inaltimea gardului + cel putin 55 cm.

De exemplu la un gard de panouri bordurate inaltime 200 cm, stalpii vor avea lungimea minima de 255 cm. Cel putin 50 cm intra in beton si 200 cm raman cat gardul. Cei 5 cm in plus sunt recomandati pentru ca panoul sa nu stea direct pe pamant. Asa evitam sa nu adune jos gunoaie, resturi vegetale ceea ce va accelera coroziunea panoului.

Inainte de fixarea stalpilor se va intinde o sfoare de constructii la partea de sus pentru a alinia stalpii la partea de sus atat pe lungime cat si pe inaltime.

Stalpii se introduc in gauri, se aliniaza pe lungime si inaltime cu ajutorul sforilor, pietrisului de pe fundul gropilor si cu ajutorul unui boloboc.

Fixarea stalpilor de gard se face la boloboc, pe ambele axe. Dupa pozitionare, stalpii vor fi proptiti pentru cel putin 24 ore dupa turnarea betonului cu rigle de lemn.

Proptirea se va face in asa fel incat linia imaginara intre baza stalpului si baza riglelor fixate in pamant sa formeze un triunghi echilateral.  In acest fel se previne lasarea stalpului atat fata/ spate, cat si stanga / dreapta. Atat pe timpul proptirii, cat si dupa se verifica cu bolobocul ca stalpul sa nu devieze de la pozitia lui. Pentru o fixare buna riglele de proptire se vor baga in pamant cca 40-50 cm. Dupa fixarea ferma si proptirea stalpilor se poate trece la urmatoarul pas si anume montaj panouri gard bordurate.

proptire stalpi

Montaj panouri bordurate de gard

La acest moment se poate trece la montajul panourilor de gard, inainte de turnarea betonului. Asa cum am amintit mai sus, acest tip de gard nu permite o toleranta ridicata la montajul panourilor. Panourile sunt rigide, acesta fiind si unul din motivele pentru care sunt alese iar sistemele de fixare de asemenea nu sunt permisive din punct de vedre al corectiilor de montaj. Astfel ca este mai sigur ca panourile sa se monteze inainte de turnarea betonului si fixarea definitiva a stalpilor. In special la gardurile de lungimi foarte mari o eroare poate avea urmari costisitoare. Este de preferat ca panourile sa se monteze in aceasta faza, cand se mai pot face ajustari si repozitiona stalpii.

Daca distantele sunt bine calculate, panourile vin fixate pe stalpi la o distanta aproximativa de 1 cm intre ele. In aceasta faza exista posibilitatea de a se deplasa stanga / dreapta in caza de nevoie 1 – 2 cm.

Pe parcursul proptirii stalpilor, montajului panourilor, inainte de turnarea betonului, in timpul turnatii betonului si pana la intarirea betonului, tot timpul se va verifica pozitia corecta a stalpilor, pentru a preveni devierea acestora. Stalpii deviati vor da un gard deviat. Dupa fixarea panourilor si reverificarea alinierii stalpilor se poate trece la turnarea betonului.

Montaj panouri gard inainte de turnare beton

Turnare beton in fundatiile stalpilor/ pahare beton stalpi

Pentru protectia estetica a stalpilor si panourilor de gard, in zona care se toarna beton se va folosi o protectie. Poate fi o bucata de OSB sau un carton mai gros. Rolul ei este sa impiedice betonul, stropii de ciment sa ajunga pe stalpi si pe panourile de gard.

Betonul se toarna in straturi pana la umplerea gaurilor. Apoi va fi strapuns in cateva locuri pentru a permite bulelor de aer sa iasa.

Dupa verificarea inca o data a pozitionarii corecte a stalpilor, betonul se poate nivela cu o mistrie pentru eliminarea porilor. Daca raman pori in beton, in ei se poate aduna apa. Iar pe timpul iarnii si la inghet betonul incepe sa se sfarame. Odata inceput acest fenomen betonul se va degrada rapid.

protectia gardului la turnarea betonului

Finalizare montaj gard din panouri bordurate

Este recomandat ca cel putin 24 ore, ideal 72 ore, sa nu se intervina asupra gardului.

Dupa cele 24 de ore, cu atentie se defac proptelele ce au sprijinit stalpii. Proptelele fiind legate de partea superioara a stalpului, in momentul desfacerii lor daca se forteaza/ impinge/ misca varful stalpului este posibil sa creeze mici fisuri la baza, unde intra in beton, ceea ce va slabi rezistenta in timp a stalpului, respectiv a gardului.

gard panouri bordurate inaltime 3 metri finalizat

 

4 Replies to “Gard din panouri bordurate – etape de constructie”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.