stalpi cu talpa din teava de otel

H Metal – producator stalpi cu talpa

In calitate de producator, H METAL produce si livreaza diverse tipodimensiuni de stalpi de gard cu talpa. Acestia pot fi protejati anticoroziv prin galvanizare la cald, vopsire in camp electrostatic sau galvanizare + vopsire.

STALPI CU TALPA PRODUSI DE H METAL – CARACTERISTICI

1.  La ce inaltimi putem executa stalpii cu talpa

Productia standard cuprinde stalpi cu talpa fabricati pentru a fi utilizati cu panourile de gard disponibile in comert.

De regula au urmatoarele inaltimi:

La comanda, pentru proiecte atipice putem executa si alte tipodimensiuini de stalpi cu talpa.

In tabelul de mai jos puteti vizualiza unele dintre acestea:

*avantajul de a fi producatori de stalpi cu talpa ne ofera posibilitatea de a produce pentru partenerii nostri orice alte dimensiuni de stalpi cu talpa la inaltimea dorita.

2. Din ce materiale putem produce stalpii cu talpa

In general stalpii cu talpa, cca 90% din ei, au ca destinatie finala sustinerea sistemelor de imprejmuire.

stalpi de gard cu prinderi mecanice

In acest sens varianta utila este ca acestia sa fie executati din teava rectangulara sau patrata. In tabelul de mai jos gasiti dimensiunile tevilor din care executam stalpii cu talpa:

a. Stalpi cu talpa realizati din teava de otel patrata sau rectangulara

Pe baza de comanda, in functie de proiect, putem executa stalpi cu talpa din alte dimensiuni de teava. Unele din ele le prezentam mai jos, cu caracter informativ:

*Dimensiunile din tabelul de mai sus sunt orientative. Ele reprezinta cateva din dimensiunile de teava din care am executat, pe baza de comanda, stalpi cu talpa. Bineinteles ca putem executa stalpi si din alte dimensiuni de teava de otel.

b. Stalpi cu talpa realizati din profile metalice

Mai jos gasiti descrise cateva profile din care putem executa, pe baza de comanda, stalpi cu talpa de diferite inaltimi.

Mentionam ca nu suntem limitati la a produce stalpi cu talpa doar din aceste produse:

  • TEAVA ROTUNDA diametru de la 33,7 x 2 pana la 711 x 10,5 mm;
  • PROFIL IPE/INP 80 – 400 mm;
  • PROFIL HEA/HEB/HEM 100 – 400 mm;
  • PROFIL UNP 65 – 400 mm;
  • PROFILE ATIPICE*.

*in functie de cerintele proiectului executam stalpi cu talpa si din alte profile decat cele cateva enumerate in tabelul de mai sus. Dimensiunile din tabelul de mai sus reprezinta latimea profilului din care putem sa facem stalpii cu talpa. Inaltimile vor fi conform cerintelor clientului.

3. Stalpi cu talpa produsi de H METAL – ce forma poate avea varful

In cadrul atelierului nostru de productie fabricam stalpi cu talpa care pot avea diverse forme ale varfului.

De-a lungul timpului am executat diverse forme de stalpi, in randurile de mai jos incercam o succinta descriere a acestora.

Pentru o intelegere mai usoara a formelor posibile de fabricatie vom imparti stalpul cu talpa in 3 parti imaginare: partea de jos – talpa, partea de mijloc si partea de sus – varful.

Despre partea de mijloc, partea cea mai mare a stalpului (practic stalpul) am vorbit si am descris mai sus la punctul 2 din ce materiale/produse se poate realiza.

In cele ce urmeaza vom explica pe larg despre talpa si varful stalpului.

a. Talpa stalpului

In partea inferioara a stalpului cu talpa se sudeaza o talpa metalica din otel. In majoritatea cazurilor stalpul se sudeaza pe centrul talpii. In functie de proiect aceasta se poate suda la mijlocul unei laturi sau intr-un colt.

talpa din tabla otel pentru stalpi

Talpa ce urmeaza a fi sudata este debitata la dimensiunea dorita. Pentru stalpii cu talpa executati din teava, suplimentar talpa este decupata cu exact forma tevii, pentru a nu colecta umezeala si reziduri la interiorul stalpului.

In functie de fortele/stresul la care este proiectat sa reziste in final stalpul, talpa metalica de la baza lui va fi executata din tabla de otel cu urmatoarele caracteristici:

  • grosime tabla otel intre 3 si 25 mm si peste aceste grosimi pentru stalpii atipici;
  • format talpa: intre 80 x 80 – 500 x 1000 mm si peste aceste dimensiuni pentru stalpii atipici;
  • gauri montaj: intre 4 si 12 gauri pe talpa sau alt numar de gauri pentru stalpi atipici;
  • diametru gauri montaj: intre 8 – 30 mm sau alte diametre in functie de comanda.

Suplimentar intre talpa stalpului si stalp (teava sau profil), pentru sporirea rezistentei la inconvoiere se pot suda 2 sau 4 gusee metalice. Numarul si forma/dimensiunea guseelor sunt determinate in urma unui calcul de rezistenta facut de un specialist in domeniu.

stalp cu talpa de prindere si gusee

Tot suplimentar, la unii stalpi, se poate suda o talpa mai lunga. Ea permite fixarea si a unei contravantuiri intre talpa si stalp. Aceasta contravantuire are un rol de a asigura stalpului atat o rezistenta ridicata la inconvoiere, dar si de a preveni iesirea conexpandurilor din beton, la un efort sporit atunci cand se formeaza efectul de parghie.

Stalpii cu talpa mai lunga si contravantuire sudata intre stalp si talpa au rolul de a sustine de regula porti, garduri mai grele pe care suplimentar se mai monteaza accesorii grele, oriunde se doreste sa nu existe pericoul ca stalpul sa se incline de la greutatea mare pe care o sustine.

Montajul/prinderea stalpului pe beton, se face cu conexpanduri sau ancora chimica.

 

b. Varful stalpului cu talpa

Stalpii cu talpa produsi de H METAL pot avea mai multe utilitati. Acestia pot fi utilizati ca stalpisori de parcare/delimitare/blocare acces, suport pentru trasee de cablu, conducte, suport pasarele trecere, suporti pentru alte confectii de uz industrial sau casnic.

Dar in majoritatea lor sunt realizati pentru delimitarea unui perimetru. In acest caz, cand stalpii sunt necesari pentru construirea unui sistem de imprejmuire avem posibilitatea de a-i fabrica cu diferite forme ale varfului, care sa asigure gradul de securitate dorit.

Astfel, in functie de gradul de securizare a perimetrului ce urmeaza a fi inchis cu un gard care are in componenta stalpi cu talpa, varful stalpilor poate avea urmatoarele forme:

stalpi cu talpa - ce forma poate avea varful

Stalp cu talpa simplu drept

La partea superioara are montat un capac PVC pentru a nu permite apei si impuritatilor sa patrunda in interiorul stalpului. Capacul PVC previne astfel aparitia coroziunii la interiorul stalpului prin impiedicarea formarii unui mediu umed, respectiv coroziv. Acest stalp de gard cu talpa simplu drept face parte de regula dintr-un gard/sistem de imprejmuire care are in principal scopul de delimitare a proprietatii.

Astfel, se poate numi si incadra la categoria securitate medie – doar delimiteaza si ingreuneaza accesul. Daca se doreste un stalp cu talpa simplu drept care sa asigure o securitate peste medie spre inalta, atunci va trebui ca acesta sa fie de o inaltime de cel putin 2 metri. Astfel devine dificila o escaladare simpla a gardulului.

De asemenea, tot pentru cresterea gradului de securitate, la partea superioara a stalpului simplu drept se poate monta un capac metalic. El are prevazute 3 fante pentru a fixa suplimentar 3 randuri de sarma ghimpata, dupa cum se poate observa in foto alaturat.

brat sarma ghimpata pentru stalpi cu talpa

Stalp cu talpa si brat inclinat

Stalpul are la partea superioara sudat un brat inclinat la 45 grade fata de axa.

Bratul este executat din aceiasi dimensiune de teava ca si partea dreapta a stapului. Se fixeaza de stalp la noi in atelier, prin sudura.

De regula, lungimea bratului este intre 350 – 500 mm pentru a permite montajul a 2 – 3 randuri de sarma ghimpata. Pentru montajul acestora pe partea superioara a bratului avem 3 variante constructive. Dintre acestea cea mai populara este sudura pe fiecare brat a 2 – 3 inele din sarma de Ø4 mm, deschise. Prin aceste inele deschise se trece sarma ghimpata, iar dupa montaj inelele se inchid simplu cu un patent.

stalpi cu brat si talpa

Bratul stalpului este prevazut cu un capac PVC pentru impiedicarea patrunderii apei si impuritatilor in interiorul stalpului.

Acest tip de stalp cu talpa si un brat pe care este montata sarma ghimpata pe 3 randuri face parte dintr-un sistem de imprejmuire pe care il putem denumi de securitate ridicata.

Optional, pentru cresterea gradului de securitate pe stalpii cu talpa si brat inclinat se poate monta unul sau mai multi colaci de sarma lamata Concertina tip NATO, asa cum se poate vedea in figura de mai jos.

Stalp cu talpa si brat tip Y

La partea superioara a stalpului cu talpa se sudeaza un brat tip Y cu doua parti inclinate la 45 grade fata de axa stalpului si la 90 grade intre ele.

De regula, bratul Y este executat din teava de dimensiune mai mica decat stalpul.

De exemplu, la stalpii cu parte dreapta din teava 60 x 40 mm, bratul Y este din teava de 40 x 40 mm. Vezi foto alaturat.

sarma ghimpata montata pe stalpi gard

La stalpii tip Y la care partea dreapta este teava 60 x 60 mm, bratul se pot executa din teava 60 x 30 sau 60 x 40 mm.

La fel ca la stalpii cu brat inclinat, lungimea celui tip Y este intre 350 – 500 mm.

La stalpii cu talpa si 2 brate tip Y sistemul de montaj al sarmei simple sau sarmei ghimpate se monteaza pe interiorul stalpului, prin aceleasi 3 metode, din care cea cu inele deschise este cea mai facila.

In majoritatea cazurilor pe stalpii cu brat tip Y in afara de sarma ghimpata se monteaza suplimentar si sarma lamata Concertina tip NATO.

Acest tip de stalpi face parte de regula din sisteme de imprejmuire/garduri de securitate foarte ridicata. Astfel, daca se doreste o securizare doar cu sarma ghimpata se pot monta atunci cate 2 – 3 inele pe fiecare brat. In final vor fi 4 – 6 randuri de sarma ghimpata. Daca se doreste montarea de sarma lamata Concertina, atunci pe brate se fixeaza doar cate 2 sisteme de prindere.

Aceasta deoarce sarma lamata find la colac rotunda, se poate prinde doar in 2 puncte pe brat. Al treilea punct ramane in aer. Sarma lamata este cerc, iar cele 3 inele de prindere formeaza o linie dreapta. Fiind forme geometrice diferite nu se pot intalni decat in 2 puncte de contact. Acolo se leaga sarma lamata Concertina de aceasta sarma suport ce a fost intinsa prin inele, asa cum se poate vedea in figura de mai jos.

De asemenea, daca se doreste o securizare suplimentara a sistemului de imprejmuire realizat se pot monta mai multe role de sarma lamata Concertina tip NATO. Atat la partea superioara a stalpului/gardului cat si pe toata inaltimea lui, cum puteti vedea in figura alaturata.

schita sarma Concertina pe stalp si panouri bordurate

Accesorii pentru brate stalpi cu talpa

Pentru stalpii cu talpa ce au la partea superioara un brat inclinat sau un brat tip Y, putem livra si urmatoarele accesorii necesare montajului:

 

Sarma zincata ghimpata sau lisa pentru securizare sau suport.  La stalpii cu talpa si brate, pentru securizarea suplimentara se poate monta pe brate: 2 – 3 randuri de sarma ghimpata pe brat, la stalpii cu 1 brat sau fiecare brat, la stalpii tip Y, atunci cand gardul ramane doar cu sarma ghimpata deasupra.

In situatia in care se doreste ca gardul sa aiba si sarma lamata Concertina tip NATO pe brat/brate trebuiesc montate doar cate 2 randuri de sarma ghimpata sau sarma zincata lisa, din considerentele expuse mai sus.

Pe aceste randuri de sarma suport se poate aseza, desface si fixa sarma lamata Concertina tip NATO.

 

Sarma lamata se monteaza pe sarma suport prin legare cu sarma zincata moale, intercalat din metru in metru.

Sarma ghimpata zincata se livreaza la role de 100 metri.

Sarma zincata lisa pentru suport poate fi de diametrul 2,5 – 3,00 mm. Se livreaza la colac de cca 10 kg, cantitatea finala  fiind in functie de necesar. Sarma moale de legat este sarma zincata de diam 1.5 mm. Se livreaza tot asa la colaci de cca 10 kg.

Pentru montajul sarmei ghimpate, sarmei lamate tip NATO, aveti nevoie de manusi de protectie groase, in general se utilizeaza manusi de sudura sau similare ca grosime, patent si cleste.

ATENTIE

Sarma ghimpata, dar in special sarma lamata Concertina tip NATO este foarte taioasa. Pentru montaj aveti nevoie sa va protejati mainile foarte bine. Sarma tip NATO produce taieturi foarte mari si adanci, ce pot pune viata in pericol, daca incercati sa o montati cu echipament neadecvat.

La cerere putem executa diverse tipodimensiuni de stalpi cu talpa simpli, cu brat sau cu 2 brate tip Y. De asemnea, putem produce si stalpi cu 3 brate, pentru colturi.

Daca oferta de stalpi standard prezentata pe site nu satisface nevoile proiectului dumneavoastra va rugam sa ne transmiteti adresa de email office@imprejmuiri.ro:

  • schita stalp dorit;
  • numarul de bucati;
  • metoda anticoroziva dorita (fara protectie anticoroziva, vopsiti, zincati la cald sau zincati + vopsiti);
  • localitatea de destinatie.

Dupa ce avem aceste detalii va putem intocmi o oferta concreta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.