Istoria gardurilor

Istoria gardurilor, de la inceputuri pana in prezent, este subiectul pe care il detaliem in acest articol.

O explicatie despre motivul aparitiei gardurilor este analiza lucrarii “Teoria motivatiei umane” prezentate de psihologul Abraham H. Maslow in 1943. Astfel, Maslow a concis ca dupa satisfacerea nevoilor fiziologice (hrana, apa, caldura, somn), a doua nevoie primara a oamenilor este cea de securitate. Fie ca vorbim de siguranta fizica proprie, sanatate, siguranta familiei sau siguranta proprietatii.

piramida lui Maslow

Pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, atat oamenii, cat si animalele ajung sa incalce limitele si sa patrunda in proprietati ce nu le apartin.

Astfel pentru a impiedica accesul indivizilor care nu faceau parte din famile/trib, oamenii au gasit tot felul de solutii. Pornind de la piatra care acoperea intrarea in pestera, pana la garduri de protectie a locului unde traiau animalele.

Gardurile erau necesare si pentru protectia fata de animalele salbatice. Animalele salbatice atentau atat la viata oamenilor, dar si la viata animalelor domestice detinute de oameni.

Gardurile au o istorie lunga si dateaza din perioada primelor civilizatiei. Nevoia instinctiva a oamenilor de a se proteja pe ei insisi, familia si bunurile proprii a determinat aparitia unor solutii de protectie, in cazul de fata gardurile.

Inventatorul gardului nu exista sau nu este identificat deocamdata. Dar utilizarea gardului pentru a tine in afara proprietatii pe cei nedoriti, si a de a proteja ce este in interiorul proprietatii, reprezinta un aspect major in primele etape ale civilizatiei umane. Ca si focul sau roata, gardurile exista si ele de mii de ani.

Istoria gardurilor – inceputuri

Asa cum am mentionat mai sus istoria gardurilor incepe de la inceputurile umanitatii. Pe masura ce au evoluat, oamenii au inceput sa traiasca in grupuri. Totodata oamenii au inceput sa cultive pamantul si sa creasca animale in mod organizat. Aceste grupuri de oameni care traiau impreuna trebuiau sa-si protejeze culturile si animalele atat de pradatori, dar si de nomazi.

La inceputuri, dat fiind lipsa uneltelor majoritatea gardurilor erau construite din bucati de piatra. Se asezau una peste alta si erau tinute impreuna de noroi sau alte materiale. Un exemplu in acest sens este Marele Zid Chinezesc. Constructia acestui gard enorm a inceput in jurul anului 221 i.Hr doar din pietre suprapuse si a continuat de-a lungul timpului, fiind realizat din ce in ce mai rezistent odata cu aparitia mortarului.

 

sursa foto – wikipedia

Pe masura ce omenirea a evoluat s-au format comunitati si economii compacte, astfel ca gardurile au evoluat si ele facand parte integranta din viata oamenilor.

Cele mai vechi mentionari in istorie despre garduri arata ca grecii si romanii antici construiau garduri pentru delimitarea pamanturilor cucerite. Constructia gardului arata ca terenul imprejmuit apartine lor din acel moment.

Ulterior, pe masura ce societatile se dezvoltau, constructia gardurilor era o masura ceruta de conducatori. Un exemplu in acest sens este cel de al doilea imparat al Romei – imparatul Numa. Acesta le-a solicitat supusilor sa ridice garduri de piatra, in onoarea zeului Terminalia, pentru a-si celebra cucerirea.

Totodata aceste garduri reduceau si conflicetele ce puteau aparea in urma disputelor de proprietate asupra terenurilor sau a animalelor ce se aflau pe aceste terenuri la un moment dat.

In acele vremuri gardurile erau realizate din pietre asezate unele peste altele si fixate cu noroi sau din lemn. Cand gardurile erau folosite in domeniul militar acestea erau denumite palisade.

Istoria gardurilor – Evul Mediu

Cu trecerea timpului gardurile raman parte integranta a vietii oamenilor indiferent de zona sau detaliile de utilitate pentru care au fost construite.

De-a lungul istoriei constatam ca aproape la orice societate gardurile au fost prezente sub o forma sau alta. Scopurile construirii gardurilor au ramas in timp aceleasi: protectia proprietatilor, culturilor, animalelor, prin semnalizarea si delimitarea proprietatii.

O inovatie referitoare la constructia gardurilor in Evul Mediu au adus-o anglo-saxonii. Cu toate ca in acele vremuri majoritatea gardurilor erau realizate din piatra, lemn sau pamant, aceastia au inceput sa foloseasca vegetatia pentru a construi garduri.  Anglo-saxonii sau remarcat prin cresterea gardurilor vii pentru delimitarea si protejarea proprietatilor. Aceste garduri erau foarte benefice ecosistemelor, culturilor, solului si animalelor care traiau si cresteau in interior.

 

sursa foto – horticulture.co.uk

Perioada coloniala

Odata cu sosirea colonistilor s-a pus problema marcarii pamanturilor revendicate. Conflictele legate de proprietate erau destul de dese in acea perioada, mai ales ca cei sositi nu dispuneau de resurse materiale pentru a investi in garduri. In schimb exista foarte multa cherestea disponibila si ieftina. Cum nu toata cheresteaua disponibila era buna pentru constructii mari si rezistente, colonistii au inceput construirea de gardurilor cu ea. Unul din modelele arhicunoscute de gard construite de colonisti este gardul tip vierme, construit in zig-zag. Principalul avantaj al gardului tip vierme a fost costul – era ieftin si usor de realizat. Alt avantaj al acestui gard era ca nu necesita stalpi sau alte solutii de fixare si se putea realiza din bucati de cherestea relativ scurte. Faptul ca gardul nu avea stalpi facea usoara demontarea si mutarea lui daca era necesar.

 

sursa foto – wisegeek.net

Istoria gardurilor – timpurile moderne

De-a lungul istoriei, pana pe la sfarsitul secolului XIX gardurile au fost realizate din aceleasi materiale clasice: piatra, pamant si lemn. Ca si scopuri acestea au fost la fel: protectia vietii si bunurilor indivizilor sau comunitatilor.

Odata cu aparitia metalului ca produs disponibil la scara larga in viata oamenilor aspectul gardurilor s-a schimbat radical. Astfel gardurile din metal au inceput sa fie utilizate foarte de oamenii obisnuiti, nu ca pana atunci cand erau foarte rare si erau apanajul aristocratilor sau membrilor inaltelor societati.

In aproximativ aceiasi perioada, sfarsitul secolului XIX a aparut sarma ghimpata, aceasta fiind un element suplimentar de securizare a proprietatilor. Chiar daca este un element inestetic, acest produs a fost si este utilizat la scara larga datorita proprietatilor benefice in securizare.

Tot in SUA se face remarcata in acea perioada utilizarea la scara larga a sarmei ghimpate. Fermierii din Vestul Salbatic au inceput sa construiasca in jurul pasunilor garduri cu stalpi de lemn si sarma ghimpata. Astfel impiedicau noii colonisti sa le invadeze pasunile.

 

Vremurile actuale

In vremurile noastre sunt disponibile tot mai multe materiale si optiuni pentru realizarea gardurilor. De la inceputurile istoriei pana acum, gardurile au ca scop protejarea vietii, proprietatilor si afacerilor.

Atat timp cat lumea va fi la fel, nevoia de garduri va exista in continuare. Sub o forma sau alta gardurile/delimitarea/protectia privata va exista.

In vremurile noastre gardurile au evoluat foarte mult din punct de vedere constructiv. Fiind completate cu diverse sisteme care au acelasi scop, cum ar fi: supraveghere video, senzori miscare, senzori infrarosu, senzori termici, etc.

 

sursa foto – cast-lighting.com

Imprejmuiri.ro va ofera solutii practice de sisteme de imprejmuiri adaptate necesitatilor si particularitatilor afacerii dumneavoastra.

Avem experienta in productia de sisteme de imprejmuire compuse din stalpi de gard, panouri, porti pietonale si acces auto. Sistemele realizate de noi incep cu garduri simple, garduri cu stalpi inclinati si stalpi cu brate Y peste care se monteaza sarma ghimpata si sarma lamata Concertina.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre produsele noastre si cum va putem ajuta, va rugam sa ne contactati la office@imprejmuiri.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.