contravantuiri stalpi cu suprafata dreapta

Contravantuiri pentru gard

Atunci cand construiti un gard din plasa impletita, dupa ce stalpii au fost montati/fixati in beton urmeaza sa montati si contravantuiri pentru gard. Rolul lor este de a prelua fortele orizontale care actioneaza asupra intregului ansamblu, contribuind la rigidizarea gardului. In general este nevoie de contravantuiri pentru gardurile din plasa impletita, din cauza faptului ca plasa este un material flexibil care poate trage stalpii in interior.

Cateva recomandari pentru montajul in beton al stalpilor de gard – etapa preliminara montarii contravantuirilor

Stalpii se monteaza in beton si se fixeaza pana la intarirea betonului, pe 2 directii cu rigle de fixare.

In functie de ce se gaseste la fata locului se pot folosi pentru fixarea riglelor stalpilor diverse lucruri, cu acordul proprietarului, asa cum se poate vedea in imagine. In lipsa, riglele de fixare se vor infinge direct in pamant.

Important este ca intre stalp si capetele fixate ale riglelor sa se formeze un triunghi, cat mai aproapre de forma echilaterala, pentru a impiedica deplasarea stalpilor pe cele 4 directii.

Pana la intarirea betonului de la baza stalpilor acestia se pot deplasa fata/spate sau stanga/dreapta. Daca stalpii apuca sa se intareasca miscati de la axul lor, nu prea exista sansa de reglare, decat indoindu-i.

De aceea ,este recomandat ca atat in timpul montajului/fixarii stalpilor cat si in timpul cat acestia stau in asteptarea intaririi betonului sa fie controlati periodic la boloboc pe toate cele 4 axe.

contravantuiri pentru gard

Cum se poate observa in fotografie, gardul imprejmuieste un depozit. In depozit se lucra normal la momentul montajului. De aceea, la manevrarea produselor se putea atinge accidental unul din tamburii folositi ca sprijin, rezultand deplasarea unui stalp. Daca acest aspect se descopera doar a doua zi, cand betonul este intarit, este tarziu pentru a face reparatii. Reparatia inseamna ca se sparge betonul si se toarna din nou cu stalpul pe pozitia corecta.

Dupa montajul stalpilor si controlul acestora la boloboc se poate trece la montarea contravantuirilor.

Contravantuirile se monteaza: jumatate de set la stalpii de capat si set intreg la stalpii de colt. De asemenea, la stalpii unde exista schimbari de directie si la fiecare al zece-lea stalp in zonele unde gardul este in linie dreapta.

Contravantuiri pentru gard – ce contine set-ul de contravantuire a stalpilor, punctual pentru acest proiect:

  • Bara din teava rectangulara zincata 60 x 40 x 2 x L 3000 mm – 2 bucati;
  • Piesa de capat sus zincata, se monteaza in partea de sus a contravantuirii – 2 bucati;
  • Colier zincat, se monteaza pe stalpul drept – 2 bucati;
  • Surub, saiba si piulita, zincate, fac legatura intre colierul montat pe stalp si piesele montate pe capetele superioare ale contravantuirii – 2 seturi;
  • Surub autoforant pentru fixat piesele de sus si de jos de capetele contravantuirii – 4 bucati;
  • Piesa de capat jos zincata, se monteaza in partea de jos a contravantuirii – 2 bucati;
  • Conexpanduri metalice M10 x 100 mm – 8 bucati, pentru fixarea celor 2 piese de jos in beton.

contravantuiri stalpi cu suprafata dreapta

Pentru stalpii de capat se foloseste ½ din setul de contravantuiri, asa cum arata in imaginea de mai jos stanga. La acest tip de stalpi este necesara sprijinirea stalpului doar intr-o directie, cea in care este tras de sarma de montaj si plasa impletita.

Pentru stalpii de linie (mijloc), colt sau schimbare de directie se foloseste un set intreg de contravantuiri. Deoarece stalpii de mijloc, de colt sau de schimbare de directie sunt solicitati in doua directii, cum se poate observa mai jos.

Set-ul de contravantuiri pentru gard nu contine stalpii. Contine doar barele care sprijina stalpii + accesoriile de montaj ale acestora.

contravantuiri pentru gard - stalpi colt sau de capat

Contravantuiri pentru gard – cum se monteaza:

Varianta 1

Prima varianta de montaj a contravantuirilor este cea in care se monteaza cu toate piesele prezentate mai sus, respectiv:

  • La partea de sus se monteaza piesa capat sus si se fixeaza de capatul contravantuirii cu 2 suruburi metalice autoforante;
  • Colierul de prindere a piesei de capat sus, se introduce pe stalpul de gard, de sus pana la inaltimea calculata;
  • Surub + saiba + piulita de prindere a piesei de capat sus cu colierul ce vine pe stalp;
  • La partea de jos se fixeaza piesa de capat jos si se fixeaza de capatul contravantuirii cu 2 suruburi metalice autoforante;
  • Piesa de jos se fixeaza in beton cu 4 conexpanduri metalice M10x 100 mm.

Acest sistem presupune ca piesa de jos sa se monteze intr-un soclu local de beton, turnat special pentru contravantuire.

Pentru fiecare bara de contravantuire se va turna soclu separat. Montajul este posibil doar dupa intarirea betonului, deoarece conexpandurile se pot monta doar in beton intarit.

Aceasta varinata de montaj contravantuiri presupune ca se toarna betonul in jurul stalpului si se toarna beton/soclu special pentru contravantuire. Dupa intarirea betonului se poate trece la montajul cotravantuirilor.

In functie de marca/reteta betonului ce il veti utiliza, constructorul poate da detalii despre timpul necesar de asteptare pana la intarire si montaj placa de jos a contravantuirii.

De asemenea, un alt aspect la aceasta varianta de montaj a contravantuirii este ca se poate demonta contravantuirea, daca este necesar.

Varianta 2

Este varianta in care in loc de piesa de jos, la capatul contravantuirii se sudeaza 2 mustati antismulgere/prasnuri armare si se monteaza in beton proaspat.

Stalpii si contravantuirile se pot monta in acelasi timp, nemaifiind necesara asteptarea intaririi betonului la stalpi si la soclul contravantuirii.

In aceasta varianta de montaj contravantuirea nu se poate demonta.  Reglajul mare, alinierea, mentinerea stalpului pe axul lui vertical este posibil mai mult in timpul montajului. Se controleaza tot timpul cu bolobocul si mai putin ulterior, doar prin ridicarea/coborarea colierului pe stalpul de gard.

stalp gard cu prasnuri de armare in beton

Alte detalii:

Grosimea contravantuirilor este propusa de 2 mm.

Este suficient chiar daca stalpii vor fi cu grosime 3 mm. Stalpii trebuie sa reziste la forte de torsiune in jurul axei sau indoiri/aplecari. In timp ce contravantuirile trebuie sa reziste doar la forte de apasare si tractiune. De aceea, nefiind solicitate de forte pe axul lor este de ajuns sa aiba grosimea peretelui de 2 mm.

Producem, la comanda, sisteme de imprejmuire complete (stalpi metalici gard, plasa impletita, panouri bordurate, contravantuiri, panouri din tabla decupata si accesorii de prindere) adaptate nevoilor dumneavoastra.

Pentru o oferta de pret va rugam sa ne transmiteti o cerere pe email office@imprejmuiri.ro.

3 Replies to “Contravantuiri pentru gard”

Leave a Reply

Your email address will not be published.