Fapte interesante legate de istoria gardului in lume

In acest articol va prezentam cateva fapte interesante legate de istoria gardului in lume.

Ne-am gandit ca s-ar putea sa vi se para interesant cum a aparut gardul si cum a evoluat.

Deloc surprinzator, gardurile au fost intotdeauna strans legate de umanitate si civilizatie.

Dictionarul Oxford defineste cuvantul gard ca „o structura care serveste drept bariera, granita sau incinta, de obicei facuta din stalpi sau tarusi uniti intre ei prin scanduri sau sarma . Inconjoara, separa, tine departe, apara.”

Gardul este un produs al luptei pentru control intre oameni, o solutie pe care am conceput-o pentru a rezolva conflictele sociale, o expresie simbolica a convingerii noastre ca ar trebui sa avem un fel de control social.

„Gardurile bune fac vecini buni” –  „Reparand zidul” de Robert Frost.

​In „Reparand zidul” de Robert Frost, un important poem din literatura americana, sunt descrisi doi vecini ce repara zidul de piatra dintre proprietatile lor. Se discuta despre importanta zidurilor si a gardurilor, vecinul repetand o vorba veche ,,gardurile bune fac vecini buni”.

Tipul de gard si limita corecta intre terenuri sunt adesea sursa dezacordurilor. Un design bun si o discutie rezonabila anterioara despre aceste limite pot preveni acest lucru.

Exista culturi diferite si, prin urmare, notiuni diferite de granite si intimitate. Un gard poate fi realizat  din lemn, piatra sau metal si poate permite sau nu contactul vizual cu cealalta parte.

Istoria gardului in lume

Gardurile de piatra construite in epoca bronzului indicau faptul ca constructorii de gard nu intentionau sa plece nicaieri in curand.

Grecii si romanii antici construiau garduri in jurul pamantului pe care il cucerisera in teritorii straine pentru a-l revendica ca fiind al lor.

Cel mai faimos gard din lume este Marele Zid Chinezesc. In ciuda inaltimii sale incredibile, latimea peretelui este doar de cateva ori mai mare decat gardul mediu de gradina.

Cu o varsta de trei milenii, este unul dintre cele mai vechi garduri defensive din lume. Si este, de asemenea, unul dintre cele mai lungi.

In anii 1880, sarma ghimpata a fost inventata si folosita de fermierii din Vestul Salbatic pentru a impiedica noii colonisti sa invadeze pasunile.

La mijlocul anilor 1800, colonistii americani – in mare parte fermieri – se mutau in sud si vest in cautare de noi pamanturi. Acolo unde locuisera anterior in nord-est, pietrele sau lemnul erau din belsug. Intr-un tinut fara copaci, cu putine pietre, totusi, gardurile de piatra si lemn erau greu de realizat. In lipsa acestora, fermierii au cautat inlocuitori acceptabili. In 1873, gardul de sarma ghimpata a fost inventat la Targul Comitatului De Kalb din Illinois. Un fermier a prezentat ideea initiala, iar conceptul a fost dezvoltat de acolo.

 

 

 

 

1 Reply to “Fapte interesante legate de istoria gardului in lume”

Leave a Reply

Your email address will not be published.