Stalpi din metal, lemn sau beton – ce alegeti?

Atunci cand construiti un gard o intrebare pertinenta este daca alegeti stalpi din metal, lemn sau beton.

Cu siguranta alegerea tipului de stalp pentru gard nu este usoara. De fapt trebuie sa aveti in vedere o serie de aspecte.

Caracterul practic, estetica, costurile pe termen scurt si lung, dar si sustenabilitatea stalpului de gard sunt factori importanti de care sa tineti cont.

In functie de materialul din care sunt construiti, puteti alege stalpi din metal, lemn sau beton.

stalpi cu talpa H Metal

Rezistenta la agentii atmosferici

Un element care determina alegerea unui stalp este rezistenta la agentii atmosferici externi, precum umiditatea, caldura, vantul etc..

Lemnul are o flexibilitate excelenta, dar sufera de o anumita sensibilitate la agentii atmosferici si biologici. Este evident, ca spre deosebire de alte materiale, lemnul este mai putin potrivit pentru a rezista in timp. Gardul realizat cu stalpi de lemn va avea, de fapt, tendinta de a se uza mai repede decat cel construit cu stalpi metalici sau beton. Nu are capacitatea de rezistenta la schimbarile de temperatura si agentii atmosferici. Acest tip de stalpi necesita interventii periodice de intretinere.

Betonul este un material de constructie durabil si poate rezista aproximativ 20 de ani cu intretinere minima. Suna promitator, nu-i asa? In mod surprinzator, betonul nu este imun la uzura. Vantul si ploaia excesive pot cauza ciobirea si craparea stalpilor de beton. Acest lucru duce adesea la expunerea armaturilor interioare de sarma, slabind structura.

Stalpii metalici sunt rezistenti si siguri, dar totusi sunt supusi ruginii. Acestia necesita un tratament anticoroziv cum ar fi zincarea termica.

H Metal utilizeaza zincarea termica pentru a imbunatati durata in timp a stalpilor din teava de otel. Acest procedeu le ofera o rezistenta deosebita la uzura cauzata de agentii atmosferici. Stalpii din metal zicati termic nu putrezesc, nu se desfac si nu se deformeaza in timp.

stalpi zincati termic H Metal

Viteza de montare – stalpi din metal, lemn sau beton

Chiar daca au o durata de viata foarte mare, stalpii de gard din beton sunt extrem de grei si greu manevrat.  Instalarea necesita mult timp si efort. Montarea fiecarui stalp necesita cel putin doua persoane. Deci, daca viteza de instalare este un factor important pentru dumneavoastra, stalpii de gard din beton probabil ca nu sunt potriviti.

Comparati acest lucru cu un sistem de stalpi de gard din lemn si veti observa o scadere a timpului de instalare. De ce? Lemnul este ceva mai usor decat betonul. Asta inseamna ca este nevoie de mai puțin efort pentru a instala un gard folosind stalpi de lemn.

Cand vine vorba de o instalare rapida, va recomandam sa utilizati stalpi din metal. Acestia sunt mult mai usori decat cei din beton, iar intregul proces de instalare este rapid si eficient.

H Metal produce stalpi metalici din teava de otel. Avem disponibili atat stalpi cu prasnuri de prindere in beton, dar si cu talpa de prindere pe soclu de beton.

stalpi gard cu prasnuri de armare sau talpa de prindere

Sustenabilitatea

Avand in vedere preocuparea din ce in ce mai mare pentru mediul nostru, optarea pentru stalpi de gard sustenabili este o prioritate pentru multi proprietari si antreprenori.

Stalpii de gard din beton au cel mai mare impact negativ asupra sanatatii mediului nostru in comaparatie cu alte tipuri stalpi de gard. Materialul a fost chiar etichetat „cel mai distructiv de pe pamant”. Se spune ca este responsabil pentru 4-8% din CO2 emis in lume.

Pe scurt, daca sustenabilitatea este ceva ce pretuiti, nu am recomanda betonul.

Un stalp de gard din metal reprezinta o varianta mai sustenabila. Reciclabilitatea sa nesfarsita (datorita faptului ca este fabricat din otel) si durata de viata lunga ofera o optiune ecologica pentru toata lumea.

Pentru a obtine o oferta si informatiile tehnice referitoare la produsele realizate de noi, va invitam sa ne contactati pe adresa de email office@imprejmuiri.ro.

1 Reply to “Stalpi din metal, lemn sau beton – ce alegeti?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.